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Latest update on GST Law: Information regarding No Levy Of GST On Renting Of The Dwelling 

Unit To A Company For Residential Purposes as given in Ruling by AAR-West Bengal  

We expressly disclaim liability to any person in respect of anything done in reliance of the contents of 

this publication 

 

Name of Applicant Borbheta Estate Pvt Ltd 

Authority GST AAR West Bengal 

Date of Ruling 27/06/2019 

Ruling No. 1 3A/VBAAR/2 019-20 

 

Brief Facts of the Case: 

The Applicant has executed agreements for renting of four dwelling units it owns at different 

locations in Kolkata which are to be used for residential purposes. Three flats have been 

rented to individuals and one has been let out to M/s Larsen & Toubro Ltd for residence 

of their employees. The Applicant argues that he is not liable to pay GST for renting of 

these dwelling units, as they are all let out for residential purpose, and services by way of 

renting of dwelling units for residence is exempted under Sl No. 12 of Notification No. 

12/2017-CT (Rate) dated 28.06.2017. But the Department is of the view that such exemption 

should not be available when the dwelling unit is rented to a commercial entity like M/s 

Larsen & Toubro Ltd. 

 

Questions on which the Ruling is Sought: 

Whether the applicant is liable to pay GST on renting of the dwelling unit to a company for 

residential purposes? 

 

Findings and Ruling: 

The three dwelling units rented to individuals are meant for residential accommodation. The 

fourth dwelling unit rented to M/s Larsen & Toubro Ltd is a residential flat and cannot be 

used for any other purpose and that an employee of M/s Larsen & Toubro Ltd is staying at 

the flat. 

The Applicant's service is classifiable as rental or leasing service involving own/leased 

residential property (SAC 997211). Applicability of Sl No. 12 of the Exemption 

Notification depends upon whether the dwelling unit is used as residence.  The dwelling 

units are being used for residence, irrespective of whether they are let out to individuals or a 

commercial entity. The Applicant's service of renting out the dwelling units for residential 

purpose is, therefore, exempt under Sl No. 12 of the Exemption Notification. 

 

The Applicant is, therefore, not liable to pay GST on renting of the dwelling unit to a 

company for residential purposes. 
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