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Latest update on GST Law: Information regardingInspection Services for foreign companies (which do not 

have any business place/agency in India) in India is not considered as an export. 

 

We expressly disclaim liability to any person in respect of anything done in reliance of the contents of this 

publication 

 

Name of Applicant M/s. International Inspection Services Private Limited 

Name of Court Telangana State Authority For Advance Ruling 

Ruling Number TSAAR Order No. 33/2021 

Date of Judgement 29.12.2021 

 

Facts of the Case: 

Applicant supply inspection services during the manufacturing of equipment in India and also abroad. They perform 

the inspection services for their foreign clients in respect of the equipment/machinery/material in India but which is 

intended to be exported. They receive inspection charges from their clients in foreign currency.The applicant is in the 

business of inspection services wherein they certify the quality and quantity of the goods being supplied by Indian 

Supplier to a foreign recipient and are being ultimately exported.As the goods are ultimately exported to outside the 

country, clarification regarding liability of their supplies to tax is sought. 

 

Questions raised: 

1. Whether services rendered for foreign companies (which do not have any business place/agency in India) in India is 

considered as an export or not?  

2. Whether services provided in respect of goods that are being exported are also considered as Export of services? 

 

Findings& Ruling: 

The recipient of services provided by the applicant is a foreign buyer of Indian goods. The applicant performs services 

in relation to goods located or under manufacture in the territory of India on behalf of the foreign buyer.  

The liability to tax in this situation is governed by the place of supply rules under Section 13 of the IGST Act, 2017. 

This Section deals with place of supply of services where location of supplier or location of recipient is outside India. 

Section 13(3)says the place of supply of the following services shall be the location where the services are actually 

performed.  

In the instant case, the location of the recipient is outside India however the location where the services are 

actually performed in respect of goods is in the Country. Therefore the place of supply of services provided by 

the applicant are within the Country and hence liable to SGST & CGST in the State of Telangana. 

 

Ruling 

1. Whether services rendered for foreign companies (which do not have any business place/agency in India) in 

India is considered as an export or not?  

Place of supply of services provided by the applicant are within the Country and hence liable to SGST 

& CGST and will not be treated as export. 

 

2. Whether services provided in respect of goods that are being exported are also considered as Export of 

services? 

Place of supply of services provided by the applicant are within the Country and hence liable to SGST 

& CGST and will not be treated as export. 
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